Borçlanma araçlarını son zamanlarda oldukça sık duymaktayız. Yatırımcı açısından kurtarıcı enstrümanlarının bulunduğu bir piyasa gibi geliyor kulağa… Peki gerçekten de öyle mi? Borçlanma araçları piyasasında hangi işlemler yapılır? Ne anlama gelmektedir? Birlikte öğrenelim!
Borçlanma Araçları Piyasası, yatırımcının işlem fiyatının piyasadaki rekabet ortamına göre belirlenmesini sağlama amacı ile kurulmuştur. Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan bu piyasa, sabit getirili ürünlerde kesin alım-satım işlemleri, repo- ters repo işlemlerine ortam sağlayan tek piyasadır.
Borçlanma araçları piyasasının önde gelen özellikleri ise devlet güvencesine sahip olması ve sahip olduğu düşük risk oranıdır. Bu sebeple genellikle büyük şirketler ve devletlerin tercih ettiği bir piyasadır. Nitelikli Yatırımcı olarak tanımlanan yatırımcılar tarafında satın alınabilecek menkul kıymetleri içinde barındırır. Nakit ihtiyacını borçlanma araçları ile gidererek yatırım desteği sağlamış olurlar. Borçlanma araçları piyasası bünyesinde Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), özel sektör tahvilleri, bonolar, hazine kira sertifikaları gibi ürünler işlem görür.