Fark sözleşmeleri nelerdir? CFD ürünlerinin özellikleri nelerdir? CFD’nin avantajları nelerdir? CFD’nin riskleri nelerdir? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim…
Fark sözleşmeleri, yatırımcı ile fark sözleşmesi sağlayıcısı arasında yapılan, dayanak varlığın açılış ile kapanış fiyatı arasındaki farkın, mevcut pozisyonun yönüne göre nakit olarak hesaba yansıtıldığı finansal varlıklardır. Fark sözleşmelerine yapılan yatırımlarda, dayanak varlığa fiziksel olarak sahip olunmaz ancak işlemler kaldıraç içermektedir. En yaygın olarak fark sözleşmelerinin işlem yapıldığı ürünler; hisse senetleri, emtialar, hisse senedi endeksleri, borsa yatırım fonları ve Forex sözleşmeleridir.
CFD Ürünlerinin Özellikleri Nelerdir?
Kaldıraç
CFD işlemlerinde kaldıraç, yatırımcıların düşük bakiyeler ile yüksek miktarda pozisyon alabilmelerine olanak verir. Kaldıraç doğru kullanıldığında potansiyel karı çok yüksek seviyelere taşıyabildiği gibi, yanlış bir stratejide yüksek zararlara sebebiyet verebilir.
İki Yönlü İşlem
Yatırımcılar bir CFD ürününde alım yaparak yükselen fiyatlardan kar elde edebilecekleri gibi, bahsi geçen ürüne sahip olmasalar bile satış yaparak (kısa pozisyon alarak) düşen fiyatlardan da kar elde edebilir.
Düşük Tutarlar ile İşlem
Yatırımcılar, organize borsalarda işlem gören vadeli ürünler için gerekli minimum teminat tutarlarını yatırmadan, düşük miktarda tutarlar ile kaldıraç kullanarak işlem yapabilir.
CFD’nin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
- CFD yatırımı, yetkili tek bir platform üzerinden farklı işlem pozisyonu açmanıza imkân verir.
- Kaldıraç oranı seçimi sayesinde düşük teminat tutarları ile büyük hacimli yatırım yapmak mümkündür.
- Yatırım araçlarının eş zamanlı artış ve azalış özellikleri sayesinde uluslararası piyasaların fiyat farklarından kâr elde edilebilir.
- CFD yatırımlarında komisyon oranı benzer araçlara göre oldukça düşüktür.
- Fark sözleşmesi yatırımı, menkul değere fiziken sahip olmanın sağladığı imkanlardan yararlanmayı sağlar.
- CFD piyasalarında yer alan kurallar anlaşılabilir ve az sayıdadır.
- Temettü getiri artışları CFD yatırımlarının değerlenmesinde etkilidir.
- Ani ekonomik gelişmeler yatırım aracı fiyatlarının hızla değişmesine sebep olabilir.
- Kaldıraç oranının yüksek seçilmesi ana paranın bir anda erimesine yol açabilir.
- İşlem komisyon oranı yetkili platformlara göre değişir.