Emtia Nedir?

Borsada yer alan enstrümanlara ticari ürünler de dahil olabiliyor ve işlem görebiliyor. Piyasa takibi bakımından yükseliş ya da inişlerini kolaylıkla takip edebildiğimiz bu enstrümanların borsadaki isimlendirilmesi ise emtia olarak geçmektedir. Kapsadığı materyaller coğrafi, fiziki ve beşeri koşulların değişmesiyle bağlantılı olarak değerlenmekte ya da değer kaybetmektedir. Peki emtia içinde neler barındırır? Birlikte öğrenelim!

Emtia altın, gümüş, petrol, doğal gaz, bakır, pamuk, mısır, buğday, şeker, kahve gibi ürünlerin hepsini kapsamaktadır. Yatırımcının kazanç sağlamak üzere satın aldığı ya da ürettiği kıymetler demek de doğru olacaktır. Tarihsel sürecine değinecek olursak, emtialar para piyasasından daha eski bir dönemden günümüze kadar gelir. İnsanlığın yalnızca tarım ürünlerini, ticari mal olarak alıp sattıkları dönemlerde de emtianın varlığından söz edebiliriz.

Bahsi geçen bu materyaller kendi içlerinde dört farklı kategoriye ayrılır. Değerli madenler, ham maddeler, sanayi metalleri ve gıda ve tarım ürünleri olarak birbirinden ayrışır. Değerli madenlerde altın, ham maddelerde ise petrol en çok talep gören ürünlerdir.

Bu dört farklı kategoriden ayrı olarak ise emtialar sert emtia ve yumuşak emtia olarak da adlandırılabilmektedir. Sert emtialar, sondaj ile çıkarılması gereken doğal kaynaklar ve enerji kaynakları gibi zor ürünlerdir. Yumuşak emtialar ise kolaylıkla yetiştirilebilen tarım ürünlerini ifade eder.

Emtialar vadeli ve spot piyasalarda işlem görürler. Bazı emtiaların spotu bulunurken, bazılarının bulunmamaktadır. Emtialar saklama bakımından zor olması sebebiyle, yatırım amaçlı olarak vadeli işlemler sıklıkla kullanılmaktadır. Emtianın sahip olduğu riskten korunma mekanizması ve daha az manipülasyona uğrama durumu oldukça önemlidir. Manipülasyona olan eğiliminin az olmasının sebebi arz ve talebe dayalı bir piyasa oluşundan kaynaklanır.

İşlem yapabilmek için öncelikli olarak bir banka ya da aracı kurum ile çalışmak gerekmektedir. Emtiaların risk oranı diğer yatırım enstrümanlarına göre daha düşüktür. Ayrıca firmaların üretimlerinde kullandığı emtialarda ise hedge işlemleri, yani riskten korunma işlemleri adına emtia piyasalarında işlem yapmaktadırlar. Örneğin bir çikolata üreticisi hammadde olarak kakao kullanıyorsa ve kakao fiyatlarının artmasından endişe ediyorsa, vadeli piyasaları kullanarak ileri vadeli kakao ürününde uzun bir pozisyon açabilir.

Yaşamın en ilkel dönemlerinden günümüze kadar gelmiş olan emtia piyasası ürünleri, homojenlik, açık tedarik, dayanıklılık ve fiyat dalgalanmalarından doğrudan etkilenir. Yatırım yaparken bu dinamikleri göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!