Eurobond Getirileri ve Risk Primi Arasındaki İlişki

Eurobond getirileri ve risk primi arasındaki ilişki nedir? Eurobond riskleri nelerdir? Eurobondun riski nasıl ölçülür? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim…

Eurobondlar, genellikle düşük riskli yatırım araçları olarak kabul edilirler. Çünkü Eurobond ihraç eden şirketler veya hükümetler, yatırımcılara geri ödeme yapmayı garanti ederler. Ama düşük riskli olması eurobondların hiç risk barındırmadığı anlamına gelmez.

Eurobondlar hem faiz oranındaki hem de kurlardaki değişimlerden etkilenir. Faiz oranlarındaki yükseliş Eurobond fiyatlarını düşürür. Faiz oranlarındaki temel etmen ülkenin CDS primidir. CDS, Credit Default Swap (Kredi Risk Primi) deyiminin kısaltmasıdır. CDS, bir kuruluşun, kredi sahibinin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir miktar karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir, bir anlamda kredi sigortası gibi çalışır. CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti o kadar yüksek demektir. CDS primlerindeki artışlar faiz oranlarını yukarı taşır, bu da Eurobond fiyatlarını düşürücü etki yapar. Yani bir ülkenin CDS primi yüksek ise yatırıma karşılık alınacak geri ödeme yüksek olmalıdır.

Eurobondların tek riski CDS değerleri değildir. Bu sebeple diğer eurobond risklerine de bakmak gerekir:

  • Piyasa Riski

Piyasa riski, faiz oranları ve enflasyon görünümündeki değişikliklerin sonucunda menkul kıymetlerin fiyat dalgalanmalarındaki risktir.

  • Kur Riski

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde gelişmiş ülke para birimlerine göre yüksek volatilite vardır. Bu oynamalar eurobondlar üzerinde kur riski oluşturmaktadır.

  • İflas Riski

Eurobondu, ihraç eden firma veya ülkenin kupon ödemelerini ve ana para ödemesini yapamadığı durumların oluşturduğu risktir.

  • Ülke Riski

Bir ülke veya devlet kuruluşu ihraççı kuruluş olduğunda; menkul kıymetin değeri, ihraççının ekonomik, politik, sosyal ve mevzuatsal durumlardan etkilenebilir.

  • Likidite Riski

Müşteri, yatırım yaptığı menkul kıymeti geri satmak istediğinde hazır alıcı bulmakta zorlanabilir, bunun sonucunda kıymetini satamayabilir veya menkul kıymetin piyasadaki son işlem fiyatından önemli ölçüde düşük bir fiyata geri satabilir.

  • Yeniden Yatırma Riski

Piyasada faiz oranlarının yeniden yatırımın yapılacağı zamanda düşmüş olması, yatırımcının getirisinin düşmesine neden olacaktır.

  • Geri Çağırma Riski

Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte, geri çağırma opsiyonu olan eurobondlar için ihraç eden ülke veya şirket borcunu erken ödeyip kapatma opsiyonuna sahiptir.

Eurobondun Riski Nasıl Ölçülür?

Moody’s, Standart & Poor’s ve Fitch gibi yetkili kredi derecelendirme kuruluşları iflas riskini tahmin edip, kredi notu olarak ilan eder. Böylelikle yatırımcılar konu hakkında bilgi sahibi olarak yatırımlara yönelirler. Yatırımcılar daha çok riski düşük olan yani kredi notu yüksek olan eurobondlara yatırım yapmaktadır.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!