Piyasayı takip eden çoğu kişinin duyduğu bir terim var. FED’ in Faiz Kararları... Piyasa analistlerinin, öncesinde ve sonrasında takip ettikleri bu açıklama ne anlama gelmekte? FED neyi açıklıyor? Neden bu kadar önemli?
FED (Federal Reserve System), ABD’deki eyaletlere ait birçok ayrı merkez bankasını kapsayan 1993 tarihli merkez bankası sistemidir. Kapsamında 12 merkez bankası ve onlar tarafından seçilmiş 9 yönetim kurulu üyesi yer alır. FED, ABD ekonomisinin para politikasını refah seviyelerinde tutmak için çalışmalar sürdürür ve ülkenin finansal yapısını risklerden minimum seviyede etkilenecek şekilde yönetir. FED, Amerikan devletinin bünyesinde faaliyet göstermesine rağmen işleyiş ve yönetim mekanizması olarak bağımsızdır. Yatırımcı veya bankaların ABD dolarına olan ilgisini arttıracak hamleler yapar ve uygulamalarda bulunur. Piyasanın durumunu derinlemesine analiz eder ve yön verir.
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Washington’ ta belirli periyotlarla toplanarak piyasa değerlendirmesi ve faiz kararını açıklar. Piyasa durumuna göre ya faizi sabit tutar ya da değerini değiştirir.
Dünya üzerinde en çok kullanılan para birimlerinden olan ABD doları ve döviz kavramının bu faiz kararı ile şekil aldığını söylemek doğru olacaktır. Ekonomistlerin karar açıklaması öncesi ve sonrası yaptığı analizler oldukça önem arz etmekte ve değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmelerde FED’ in aldığı kararlar hayvan isimleriyle tanımlanır. Örneğin, “FED toplantısında şahinvari mesajlar verdi” cümlesinde kastedilen anlam para yönetiminde sıkılaşmak ve tedbirli olmaktır. Fakat bir değerlendirme yazısında güvercin kararlar yazıyor ise bunun anlamı politikaların gevşetilmesine yöneliktir.
Peki şahin ve güvercin politika nedir? Sadece kemer sıkmak ya da gevşetmek anlamlarını taşımadığını tahmin etmek mümkün. Gerçek söylemleri ile Hawkish ve Dovish ne demek? Birlikte öğrenelim! Hawkish (şahin) politikasında bahsettiğimiz üzere sert bir hava hakimdir. Ekonomik gidişat daha sıkı ve faiz oranları normale göre daha yüksektir. Dovish (güvercin) politikasında ise esnek ve Hawkish’e göre pozitif bir hava hakimdir. Faiz oranları asgari seviyelerde ve alım- satım gücünü negatif etkilemeyen bir haldedir. FED üyeleri bu iki duruştan birini benimseyerek görüşlerde bulunur ve koşulları analiz ederler. Bir çeşit piyasa karar oyununa benzetebileceğimiz bu taraflar şartlara göre değişiklik gösterebilir. Örneğin bir veriyi önce şahin bir politikayla değerlendiren FED üyesi, daha sonra güvercin bir tutum sergileyebilir.
Bizler de Araştırma departmanından arkadaşlarımız ile “Finans Odak” içerikleri ile Fed kararlarının nabzını tutuyor ve sonuçlarını değerlendiriyoruz.