Forward işlemi nedir? Forward işleminin özellikleri nelerdir? Forward işlemleri nasıl yapılır? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim…
Forward, kur dalgalanmalarına karşı olarak korunmak için geliştirilen bir finansal araçtır. Bir ürünü belli bir vade sonunda teslim almak ya da teslim etmek üzerine kurulu vadeli bir enstrümandır. Forward işlemleri genel olarak döviz üzerinden gerçekleştirilir ve güncel fiyatlar göz önünde bulundurularak geleceğe dair teslim planı oluşturulur. Vadeli piyasalar içerisinde Forward genel olarak kur dalgalanmalarından korunmak için kullanılan bir finansal enstrüman olarak görülür. İleri tarihli döviz kurunun yükselişe geçeceği veyahut düşüşe uğrayacağı öngörülüyor ise bu tarihlerde mevcut hazır bulunan dövizin korunması için işlem gerçekleştirilebilir ve bu işlem sayesinde risk oranı düşürülebilir.
Forward İşleminin Özellikleri Nelerdir?
- Vade sonu bellidir.
- Vadede gerçekleşecek işlemin fiyatı işlemin yapıldığı tarihte sabitlenmiştir.
- Anlaşmanın yapıldığı gün nakit akışı olmaz.
- Yapıldığı gün itibarıyla tarafları bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşır.
- Tezgâh üstü piyasada işlem görür.
- Gelecekteki kur dalgalanmalarının yaratacağı muhtemel kur zararlarını yok etme veya spekülasyon amacıyla yapılır.
- Herhangi bir komisyon ödemesi yoktur.
Forward İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yarının kurunu öngörerek yapılan forward işlemleri, bankalar ve müşteriler arasında gerçekleşir. Forward işlemleri, banka ve müşteri arasında belli maddelerin taahhüt edildiği sözleşmelerle yapılır. Sözleşmeye göre müşteri, belirlenen vade tarihinde beyan edilen değerle ürün almayı taahhüt eder. Sözleşmeyle vade ve ürün belirlendikten sonra alım-satım değeri beyan edilir. Müşteri sözleşmeyle belirlenen alım değerini ödemeyi, banka ise vade tarihinde satış yapmayı taahhüt eder. Yani sözleşmenin her iki tarafı da aynı vadeyi, miktarı ve değeri kabul eder.