Hazine Bonosu

Ekonomik çalkantılar, inişler çıkışlar derken yatırım yapma ya da borçlanarak yatırımları kurtarma ihtiyacı, sadece toplumu değil devletleri ve özel sektörde faaliyet gösteren şirketleri de etkiler seviyelere ulaşabilir. Büyük denizde boğulmaktan kurtulmak her zaman daha zorlu olacaktır dersek yanlış bir ifade olmaz. Peki devletler veya şirketler böyle bir durumda hangi yola başvurur? Kaynak oluşturmak için hangi borçlanma araçları kullanılır? Hazine bonosu bir devlet iç borçlanma türü müdür?

Hazine bonosu devletlerin kaynak oluşturmak için kullandığı bir yıldan kısa bir vadede alınıp satılabilen borçlanma aracı anlamına gelir. Devletin sunmuş olduğu bir borçlanma türü olması yatırımcıda sonsuz bir güven ortamı yaratmaktadır. Hazine bonoları ihale veya halka arz yöntemleriyle ihraç edilir. İhaleye sunulan bonolar TÜFE ya da DİBS ihaleleri olarak isimlendirilir. Vadelendirme süresi ise 60 günden az veya 360 günden fazla olamaz. Yatırımcılar, aracı kurumlar ve bankalar aracılığı ile hazine bonosu satın alabilirler.

Peki hazine bonolarının ne kadar değeri olduğunu nasıl ve nereden öğrenebiliriz? Hazine bonoları, dönem arası kupon faizi bulundurmadığından nominal değer üzerinden iskontolu olarak ihraç edilir. Hazine bonosu değeri ise ihraç edildiği tarih ile vadelerinin bittiği tarihte meydana gelen fiyat artışlarıyla hesaplanır.

Hazine bonosu, diğer borçlanma ürünlerinden ayrıştığı bazı özellikler içerir. Bu özellikler, kredi riskinin düşük olması, likidite derecelerinin yüksek olması, bazen vergiden muaf olması ve masraf ödemeden işlem görebiliyor olmalarıdır. Özellikle masraf ödenmeden işlem yapılabiliyor olması bireysel yatırımcıların motivasyonunu arttıran bir özelliktir. Aynı zamanda istenildiği zaman nakde dönüştürülebilmesi de oldukça cazip özelliklerinden biridir.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!