Hazine Bonosu Nasıl Alınır?

Hazine bonosu, devletlerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını finanse etmek amacıyla orta ve uzun vadeli olarak ihraç edilen borçlanma araçlarıdır. Devlet güvencesine sahip, sabit getirili, yüksek likiditeye sahip ve düşük riskli yatırım enstrümanlarıdır. Türkiye’de hazine bonosunu Hazine ve Maliye Bakanlığı çıkarır. Bütçe açıklarının dönemsel olarak karşılanması ve hazinenin geçici nakit ihtiyacının giderilmesi amacıyla ihraç edilir.Peki hazine bonosu nasıl alınır?

Bono ve tahviller, bankalar ve aracı kurumlar tarafından satılır. Bono ve tahvil ihraç eden kuruluşlar ihraç sırasında banka ve aracı kurumlar aracılığı ile bireylere ve kurumsal şirketlere satış yaparlar. İhraç sonrasında ise bu bono ve tahviller, borsa tahvil ve bono piyasasında işlem görebildiği gibi banka ve aracı kurumlar kendi portföylerinden de tezgâh üstü olarak satışı yapılabilir. Bono ve tahvil almak isteyen yatırımcı alış sırasında vadeye, getirisine, ihraççısını, getiri türüne dikkat etmelidir. Bono/ tahvil vadeye kadar elde tutulması halinde sabit getirili menkul kıymetler olup, vadeden önce satıldığı takdirde mevcut piyasa koşullarına göre fiyatlanır. Kâr ya da zarar durumu o anki piyasa koşullarına bağlıdır.

​Bireysel yatırımcılar, aracı kurumlar ve bankalar aracılığıyla hazine bonosu satın alabilir. Satın almak için önce bir hesap açmak gerekir. Kurumdan kuruma banka şubeleri, telefon bankacılığı, mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden hazine bonosu işlemleri yapılabilir.

Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!