Hibrid sukuku nedir? Hibrid sukuku hangi durumlarda kullanılır? Hibrid sukuku nasıl bir ortaklık sağlar? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim…
Sukuk ihracı ve alım-satımının önemli bir yatırım aracı oluşu ve yatırımcıların farklı taleplerinin göz önünde bulundurulması nedeniyle; daha kapsamlı bir sukuk olan “hibrid ya da karma sukuk” piyasada işlem görmeye başlamıştır.
Temel varlık havuzunun iki veya daha fazla İslami finans sözleşmesinden oluştuğu bir tür sukuk yapısıdır. Örneğin, fonlar bir istisna sözleşmesine, bir icâre sözleşmesine ve bir mudaraba sözleşmesine dayalı olarak aynı anda ve aynı yapı içinde harekete geçirilebilir. Hibrid yapı, yeniden finansman araçları için şeriata uygun finansman sözleşmelerinin kullanılmasına olanak tanıdığı için fonların seferberliğini artırır. Borç alacakları, SPV kuruluşunun tahvil ihraç ettiği özel amaçlı bir araca satılabildiğinden, geleneksel menkul kıymetleştirme yapısına da benzerlik gösterir.
Hibrid sukuk yapısında, kaynak kuruluş maddi varlıkları özel amaçlı araca devreder. Buna karşılık, SPV yatırımcılara sukuk ihraç eder ve onlardan sukuk gelirlerini alır. Elde edilen gelirler kaynak kuruluşa ödeme yapılırken, dayanak varlıklardan elde edilen gelirler sukuk sahiplerine ödenir. Vade sonunda, sukuk sahipleri sabit varlık getirisi ödemesi alırken, sukuk sahipleri dayanak varlıkları SPV'den geri satın alır ve sukuk ödenir.
Hibrit sukuk aynı zamanda gelecekte belirli bir tarihe kadar takas etme veya öz kaynağa dönüştürme seçeneği gibi belirli özelliklere sahip bir sukuk türüdür. Bu sukuklar, sukuk aracı ve hisse senedi varlıklarının özelliklerini taşır. Bu anlamda hibrid sukuk, değiştirilebilir sürekli bir sukuktur.
SPV: Special Purpose Vehicle