Kıymetli Madenler Piyasası

Dünya üzerinde neredeyse her dönem en değerli varlık altın ve petrol olarak görülmüştür. Altın zengini ülkelerin gücü her zaman rekabet dengesini bozmuştur. Bunun başlıca sebebinde ise zor elde edilen kıymetli bir maden olması geliyor. Dünya ülkelerinin bile kontrolünü sağlayamadığı uluslararası bir varlık…Peki etki alanı çeşitlilik gösteren altın ve altın gibi değerli madenlerin borsadaki yeri nedir? Altın’ın etki alanı düşünülerek neler yapılmış? Birlikte öğrenelim!

Kıymetli madenler piyasasının esaslarını ve amacını anladıktan sonra sıra işlem yapmakta! Nasıl işlem yapılır? İşlem çeşitleri var mıdır?

Altın ve değerli kıymetler altının ekonomik büyümeye etkisi göz önünde bulundurularak spesifik bir şekilde diğer ürünlerden ayrılmıştır. Altın, 26 Temmuz 1995 yılından itibaren Kıymetli Madenler Borsalarının Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Genel Yönetmeliği’ni esas alınarak İstanbul Altın Borsası’nda işlem görmeye başlamıştır. 2013’te ise bu piyasa Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası adını aldı. Biz ise bugün Kıymetli Madenler Piyasası’nı ele alacağız…

Kıymetli madenler piyasasında başta altın olmak üzere, gümüş, platin ve paladyum yer alır. Bahsi geçen kıymetli madenler barındırdıkları saflık oranı, ağırlığı ve işlenme durumuna göre kategorize edilir. Standart ve standart dışı kıymetli madenler isimlendirmeleri ile birbirinden ayrışırlar.

Peki tüm bilmemiz gerekenler bunlar mı? Tabi ki değil

Kıymetli madenler için fiziki ve fiziki olmayan olmak üzere iki farklı işlem türü ile karşılaşırız. Fiziki ve fiziki olmayan derken ne demek isteniliyor? Fiziki yatırımlarda, fiziki koşullarda gerçekleşen eski usul bir yöntemdir. Genellikle kıymetli madenlerin kuyumcu veyahut izin almış satıcılar tarafından gerçekleşir.

Fiziki olmayan ise yeni dünyanın tercihi ettiği bir yöntem. İşlemler online ortamlarda ve platformlarda gerçekleşir. Anlık olarak takibinin gerçekleştiği bu platformlarda alım satım işlemleri daha efektif bir şekilde gerçekleştirilir.

Sahip olduğu özellikler ve sürekli gelişen bir piyasa olması itibari ile yatırımcının gözü Kıymetli Madenler Piyasası’nda demek doğru olacaktır. Geçmişten günümüze kadar gelen kıymetli mallara olan güven, finansal kaygıları biraz da olsa azaltacağa benziyor.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!