Marjin Nedir?

Marjin kelimesi çoğunlukla marjinal kelimesiyle karıştırılsa da marjin ekonomik bir terimdir. Genellikle yurtdışı piyasalarda kullanılan teminat anlamına gelir. Yatırım yapmadan önce verilen ön ödeme anlamına gelir. İşlem yapılacak üründe pozisyon açılabilmesi için ödenen depozito olarak da tanımlanabilir. Kaldıraçlı ürünlerde sıklıkla kullanılır. Forex veya vadeli işlem piyasalarında da karşımıza çıkar.

Peki ödenen marjin tekrardan geri alınabilir mi? Kaç çeşitte karşımıza çıkar? Nerelerde kullanılır? Birlikte öğrenelim!

Marjin pozisyon kapandığında tekrar yatırım sahibine iade edilir. Bir ev kiralarken ya da depozito ödediğimiz tüm ürünler de olduğu gibi finansal ürünlerde de geri iade geçerli. Şüphesiz, bu durum yatırımcıyı motive eden bir faktör olacaktır . Marjinin yatırımcıya motivasyon kaynağı olan başka bir tarafı ise borçlanma olasılığının olmamasıdır. İşlemden yana zarar edilse de sermaye kadar kayıp yaşanır.

Marjinden türeyen başka terimler de vardır. Bunlar “Marjin Call ve Stop Out” terimleri olarak karşımıza çıkar.

Marjin Call yabancı bir terim olsa da bir çağrı anlamına geldiğini anlamak mümkün. Türkçe’de Teminat Tamamlama Çağrısı olarak kullanılır. Peki bu çağrı ne için yapılır? Marjin Call ne anlama gelmektedir? Uluslararası piyasalarda hem alış hem de satış beklentisi düşünülerek işlem yapılabilir. Piyasanın yatırımcılar tarafından kontrol edilebilirliği davranışlarla sınırlı olduğundan bazen beklentilerimizin tersi bir ilerleyiş görebiliriz. Pozisyonunu açtığımız işlem ters harekete geçtiğinde likidasyona uğramış olur.

Marjin Call tam da bu noktada pozisyonun aksi bir durumda kaldığını ve işlemden önce yatırılan marjinin riske girdiğini haber veren bir çağrıdır.

İkinci terim olan Stop Out ise Marjin Call’un devamı niteliğindedir. Marjin Call bize Stop Out noktasına yaklaştığımızı hatırlatır. Yatırım tehlikede hemen durdur demenin daha rasyonel bir hali diyebiliriz .Stop Out işlem olarak öngörülen pozisyonun aksi ilerleyiş seyretmesi durumunda kapatılması anlamına gelir. Zarara giren pozisyonlar kapatılarak kayıp olabildiğince aza indirilmeye çalışılır. Stop Out’ un gerçekleşmesi için marjinin farklı yüzdesel seviyelere gelmesi gerekir.

Marjin işlemleri likidasyon fiyatı, kaldıraç oranı gibi birçok etken ile birlikte iki farklı türe ayrılır. İzole Marjin (isolated) ve Çapraz (cross) Marjin olarak adlandırılır. İzole marjini uygulanan işlemlerde yalnızca belirttikleri teminat kadar işlem yapabilirler. Çapraz marjin türünde ise herhangi bir sınıflandırma olmadan tüm para kullanılarak işlem yapılabilir.
Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!