Menkul Kıymetler Borsalarının Ekonomik İşlevleri Nelerdir?

Finans dünyasında ismini sıkça duyduğumuz menkul kıymet borsaları nedir? Menkul kıymet borsalarının yatırımcıya ve şirketlere sağladığı avantaj ve yararlar nelerdir? Birlikte öğrenelim…

Menkul kıymet borsaları tahvil, bono, hisse senedi gibi çeşitleri bulunan farklı menkul kıymetlerin belirli zaman dilimi içinde alınıp satıldığı borsa çeşididir. Ayrıca bu pazarda, borsa yatırım fonları (ETF) da işlem görür. Menkul kıymet borsalarının büyük bir kısmı organize borsa olmasına rağmen tezgah üstü menkul kıymet borsaları da vardır. En iyi örneği ise dünyada işlem hacmi açısından ilk sıralarda yer alan NASDAQ Borsası’dır. (Kaynak)

Menkul kıymetlerin fiyatları aracı kurumların kullandıkları elektronik platform yoluyla gerçekleştirilir. Menkul kıymet borsalarında menkul kıymetlerin arz ve talebine göre yatırımcılar arasında alım ve satımıyla fiyatının oluşumu gerçekleşir.

Menkul kıymet borsaları ekonomiye, ülkeye ve yatırımcıya avantajlar sağlar. Peki ekonomik işlevleri nelerdir?

Menkul kıymetler borsaları ekonomiye önemli bir kaynak yaratır. Hisse senetlerine gösterilen ilgi, ülkenin ekonomik durumunun bir göstergesi kabul edilir. Devamlı ve düzenli işleyen bir pazarın oluşmasına katkı sağlar. Menkul kıymeti her an almak ve satmak mümkün olacağından, menkul kıymetin likiditesi sağlanmış olur. Uzun vadeli yatırımların kısa vadeli tasarruflarla finansmanını sağlar. Bu pazarda yatırımcılar kâr elde edebilir ve uzun-kısa vadeli yatırımlarda bulunabilir.

Şirketler için ise menkul kıymet borsalarının yararları daha farklıdır. Kurumlar, bu piyasayı kısa dönemli finansman aracı olarak değerlendirirler. Şirketler hisse senetlerini halka arz ederek az maliyetle finansman elde ederler. Aynı zamanda halka arza bağlı olarak daha hızlı büyüme elde edebilirler. Hisse senetleri, şirketlerin bilinirliğini de artırdığından kurumların tercih edebileceği bir piyasadır.

Genel anlamda menkul kıymet borsalarının ekonomik işlev ve yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Devamlı ve düzenli işleyen bir pazarın oluşması, ekonominin göstergesi olması ve ekonomiye kaynak yaratması, menkul kıymetlerle ilgili bilgilere kolay ulaşılması, tek fiyat oluşturması, güven yaratması, sermayeye mülkiyetini geniş bir toplum tabanına yayması ve likidite sağlama işlevleri bulunur.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!