Nominal Değer

Nominal değer nedir? Hisse senetlerinde nominal değer nedir? Hisse senedinin nominal değeri nasıl hesaplanır? Nominal değeri olan kıymetler nelerdir? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevabını birlikte öğrenelim…

Nominal değer denildiğinde, herhangi bir menkul kıymetin üzerinde yazılı olan değerden söz edilir. Nominal değer, alım gücünü temsil etmeyen yazılı miktar olarak da açıklanabilir. Bu açıdan reel kıymetten ayrılır. İtibari değer, par veya face value olarak da bilinir.

Hisse Senetlerinde Nominal Değer Nedir?

Hisse senetleri için itibari değer kavramını bilmek gereklidir. Bu sayede yatırımcı pay senetlerinin üzerinde yer alması gereken bilgilere sahip olur. Nominal değer hesaplamaları ile belirlenen tutar, senedin üzerinde yazar. Pay senetlerinin toplamı, şirketin esas sermaye tutarını gösterir. Şirketler hisse senetlerindeki pay miktarını kanunen seçilenden yüksek olması şartıyla özgürce düzenleyebilir.

Hisse Senedinin Nominal Değeri Nasıl Hesaplanır?

Nominal değerin hesaplanabilmesi için önce senetteki bilgiler bilinmelidir. Örneğin senet üzerinde 5 TL olarak gösterilen hissenin miktarı ele alınabilir. Bu miktarın itibari değer hesaplamasındaki karşılığı yine 5 TL’dir. Belgeler üzerinde fiilen yer alan miktar önemlidir. Hisse senedi nominal değeri nasıl hesaplanır sorusuna ödenmiş sermayenin, şirketin henüz bedelini vermediği pay senedi adedine bölünmesi şeklinde cevap verilebilir.

Nominal Değeri Olan Kıymetler Nelerdir?

Nominal değer, finansal ve ekonomik dünyada pek çok farklı varlık için geçerli kavramlardan biridir. Para, çek, hisse senedi, tahvil ve pul gibi çeşitli menkul kıymetler nominal değeri olan kıymetlerdir.

  • Para

Para, nominal değer kavramının en yaygın örneklerinden biridir. Banknot veya madeni paranın üzerinde yazılı olan miktar, o paranın nominal değerini gösterir. Genellikle ülkelerin merkez bankası tarafından belirlenen bu değer, para biriminin yasal değerini temsil eder.

  • Hisse Senedi

Şirketler tarafından çıkarılan hisse senetleri, şirketin sermayesinin bir bölümünü temsil eden finansal enstrümanlardır. Her hisse senedinin üzerinde yazılı olan nominal değer, o hissenin şirket sermayesindeki payını gösterir.

  • Çek

Çekler, bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen ödeme araçlarıdır. Çekin üzerinde yazılı olan miktar, çekin nominal değerini ifade ederek, çekin sahibinin ödemeyi taahhüt ettiği tutarı gösterir.

  • Senet

Borç ilişkilerini belgeleyen senetler, belirli bir miktar paranın ödenmesini taahhüt eden yasal belgelerdir. Senedin üzerinde yazılı olan miktar, o senedin nominal değerini temsil ederek borçlunun ödemeyi taahhüt ettiği tutarı belirtir.

  • Pul

Posta pulları, nominal değere sahip olan başka bir kıymettir. Pulun üzerinde yazılı olan değer, o pulun kullanım değerini göstererek genellikle posta hizmetleri için ödenen ücreti temsil eder.

Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!