Teknik Analiz
Teknik analiz nedir? Teknik analizin temel kavramları nelerdir? Teknik analiz indikatörleri nelerdir? Birçok yatırımcının aklında olan bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim…
Teknik analiz; çeşitli araçlar ve göstergeler yardımıyla geçmiş fiyat hareketlerinin incelenerek, henüz gerçekleşmemiş fiyat hareketlerine yönelik isabetli tahminler üretmek için kullanılan yöntemler şeklinde tanımlanabilir. Teknik analizin temeli, piyasa fiyatlarının tüm bilgileri yansıttığı varsayımı üzerine inşa edilmiştir. Bu önermeye göre piyasa her şeyi fiyatlamış durumdadır ve dolayısıyla geçmiş fiyat hareketleri, gelecekteki fiyatları tahmin etmede kullanılan en önemli ölçüttür.
Teknik Analizin Temel Kavramları
Teknik analiz ile doğru çıkarımlar yapabilmek için grafiklerin doğru okunması ve yorumlanması gerekir. Bu sebeple, doğru teknik analiz için birtakım kavramlara hâkim olmak son derece önemlidir. Bu kavramlar:
Destek Seviyesi: Bir finansal aracın fiyat grafiğinde daha önce varlık fiyatının düşüşünü durdurduğu veya yavaşlattığı noktalardır. Bu seviyeler, yatırımcıların alım yapma eğilimi gösterebileceği bölgeler olarak değerlendirilir.
Direnç Seviyesi: Finansal piyasalarda direnç seviyesi, bir varlığın fiyatının yükseliş eğilimi gösterdiği durumlarda, beklenen bir fiyat artışının durabileceği veya yavaşlayabileceği bir seviyeyi ifade eder. Direnç seviyeleri, fiyat grafiğinde daha önce varlık fiyatının yükselmesini durdurduğu veya yavaşlattığı noktalar olarak da değerlendirilebilir. Bu seviyeler, yatırımcıların satış yapma eğilimi gösterebileceği bölgeler olarak düşünülür.
Yükselen Kanal: Bir finansal aracın genel olarak bir trend içerisinde yükseldiğini gösterir. Bu teknik, fiyatların belirli bir aralıkta düzenli olarak yükseldiği ve bu yükselişin iki paralel çizgi arasında gerçekleştiği bir modeli analiz etmektedir.
Alçalan Kanal: Fiyatların belirli bir aralıkta düzenli olarak düştüğü ve bu düşüşün iki paralel çizgi arasında gerçekleştiği modeldir. Bu analiz yönteminde üst direnç çizgisi ve alt destek çizgisi önemlidir. Alçalan kanal formasyonunda üst direnç çizgisi fiyatın düştüğü zirveleri birleştirir. Varlığın fiyatının genellikle düştüğünü ancak daha önce belirli bir noktada durduğu ve yukarı döndüğü seviyeyi temsil etmektedir.
Teknik Analiz İndikatörleri
Teknik analizde fiyat grafiklerinden elde edilen verileri değerlendirmek ve trendleri belirlemek amacıyla kullanılan çok sayıda indikatör bulunur:
RSI (Relative Strength Index): Teknik analizde fiyat momentumu hakkında sinyaller verir.
MA (Moving Averages): Hareketli ortalama sayesinde yatırımcılar geçmiş fiyat verilerinden ortalama değer çıkarır ve piyasanın gidişatı hakkında fikir sahibi olur.
MACD (Moving Average Convergence Divergence): Farklı iki hareketli ortalamanın farkını hesaplayan ve bu farkın eğrisini çizen bir osilatördür.
Bollinger Bantları (Bollinger Bands): Hareketli ortalamaların etrafına üst ve alt bantlar ekleyen bir indikatördür. Volatiliteyi ölçerek fiyatın aşırı alım ya da satım bölgelerini ve potansiyel trend dönüşlerini gösterir.
Stokastik: Stokastik indikatörü, seçilen bir dönem için kapanış fiyatlarını günlük en yüksek ve en düşük seviyelere göre ölçen ve fiyatların dönüm noktalarını analiz eden bir göstergedir. Yani aşırı alım-satım bölgelerinin belirlenmesinde kullanılan bir osilatördür.
Parabolic SAR: Trendin nerede başlayacağını ve nerede biteceğini hesaplamamıza yardımcı olan bir göstergedir.
Fibonacci Retracements: Belirli bir hareketin (genellikle yukarı veya aşağı bir trend) geri çekilmelerinin olası destek ve direnç seviyelerini belirlemek için kullanılan bir araçtır. Fibonacci sayılarına dayalı seviyeler hesaplanır.