Varant Nedir?

Varant nedir? Varantlara nasıl yatırım yapılır? Varantların dayanak varlıkları nelerdir? Birlikte öğrenelim..

Varantlar, hisse senedi, emtia, kıymetli maden, döviz ve geçerliliği uluslararası piyasada kabul gören endeks gibi yatırımcısına dayanak varlığı sağlayan menkul kıymet niteliğindeki sermaye piyasası araçlarıdır. Varantlar BIST’de Kurumsal Ürünler Pazarı altında yer alan Varant Pazarı’nda, “piyasa yapıcılı çok fiyat-sürekli müzayede sistemi” ile işlem görür.

Diğer bir deyişle varantlar, belirli bir dayanak varlığıyla belirli bir vadede alma ya da satma hakkı tanıyan birer menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır. Varant satın alan yatırımcı dayanak varlığının kendisini değil, söz konusu dayanak varlığını alma veya satma hakkını satın almış olur.

Varantlar yatırım için alınıp satılabildiği gibi hedging yani korunma için de alınıp satılabilirler. Farklı stratejiler takip edilerek anapara koruması sağlanabilir.

Peki varantların avantajları nelerdir? Neden yatırım aracı olarak varantları tercih etmeliyiz?

Varantın fiyatı dayanak varlığının fiyatına göre daha düşük olduğundan varantlar kaldıraçlı yatırım araçlarıdır. Böylece daha küçük birikimlerle varant satın alarak daha büyük getirisi olan bir pozisyona yatırım yapma avantajı sunar.

Varantların diğer bir avantajlı özelliği ise yatırımcıya bir hak verirken yükümlülük getirmemesidir. Varantlarda kazanma potansiyelinin bir sınırı bulunmazken, toplam riski ise yatırılan sermaye ile sınırlıdır. Elindeki sermaye ile ilerlemeyi düşünen ve risk seven yatırımcılar için tercih edilebilir bir yatırım türüdür. Tercih edilebilir olmasının diğer sebepleri ise ürün çeşitliliğin fazla olması ve işlem komisyon oranının göreceli olarak diğer piyasalara göre düşük olmasıdır. Yükselen ya da düşen piyasada işlem yapmaya devam edebilirsin. Son olarak bir aracı kurumda hesabın varsa varant işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsin.

Peki ya bu avantajların yanında varantların riskleri nelerdir? Varant yatırımı yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Varantların bir vade süresi bulunur. Vade, varantın sağladığı hakkın son bulma tarihidir. Vade sonu tarihinden sonra ilgili varantta işlem yapma olanağı son bulur. Vade süresi içerisinde beklenti gerçekleşmez ise tüm yatırım kaybedilebilir.

Kaldıraçlı bir yatırım aracı olmasının avantajları bulunurken bir riski de söz konusudur. Kaldıraç iki yönlü olarak çalıştığından, beklenti ters yönde ilerlediği taktirde varant hızla değer kaybedebilir ve vade sonunda değersiz olarak son bulabilirler.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!