Zincir Emir Nedir?
Yatırımcılar kazanç sağlamak ve birikimini artırmak için borsa piyasalarında işlem yapar. Borsa piyasasındaki işlemler ise belirli kurallara tabidir. Borsada emir iletimi yapmak için birden fazla emir tipi bulunur. Bu emir tiplerinden birisi de zincir emirdir. Peki, zincir emir nedir? Zincir emirin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Zincir emir tipi temel olarak emirler arasında ilişki kurulmasını sağlayan bir emirdir. Zincir emir uygulaması, bir hisse senedi piyasasına iletilen bir ana emir ve bu emirin gerçekleşme şartına bağlı olarak yine hisse senedi piyasasına iletilmek üzere tanımlanan hisse senedi alım veya satım emirlerinin tamamı olarak tanımlanabilir. Yatırımcılar zincir emirleri kullanarak, bekleyen bir emrin gerçekleşmesi durumunda borsaya iletmeyi planladıkları alım-satım emirlerinin otomatik olarak piyasaya gönderimini sağlar.

Zincir emir tipi temel olarak emirler arasında ilişki kurulmasını sağlayan bir emirdir. Özellikle borsada işlem takibinde zorluk yaşayan yatırımcılar, stop loss (zarar durdur) kullananlar ve hızlı emir gönderimi ile çalışan yatırımcılar tarafından tercih edilen bir emir türüdür.

Zincir emir neden kullanılır? Zincir emirin kullanılmasının temel amacı nedir?

Zincir emirlerin yatırımcılar açısından temel olarak iki farklı işlevi vardır.

Zincir emir ile zarar durdurma yani stop loss işlemi gerçekleştirilebilir. Böylece gerçekleşebilecek fırsatlar öngörülür ve işlem yapılması, takibi için uygun olunmayan anlarda bile işlem yapılması olanaklı hale gelir.

Bir diğer işlevi ise herhangi bir hisse senedine ait bekleyen alış veya satış emrinin gerçekleşmesi şartına bağlı olarak tetiklenecek başka bir alım-satım emrinin düzenlenebilir olmasıdır.

Peki yatırımcılar için zincir emirin avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Zincir Emir Avantajları

Zincir emir, fırsat ve tehditleri öngörme imkânı sağlayarak, işlem takibi yapılamayan anlarda bile yatırımcının portföyünü koruyarak kazanç sağlar. Zincir emir, bağlı olduğu ana emir gerçekleştiğinde aktif olacağı için piyasa koşullarında pozisyon yönetimini kolaylaştırır.

Pozisyon belirlendikten sonra tekrar yeni bir pozisyon belirlenmek istendiğinde yatırımcıya avantaj sağlar. Ayrıca yatırımcının aktif olmadığı durumlarda gerçekleşebilecek şartlar için avantajlı pozisyonlara sahip olmasına da olanak sunar.

Zincir Emir Dezavantajları

Zincir emrin bağlı olduğu ana emrin tamamının gerçekleşmemesi durumunda zincir emir mekanizması da çalışmaz.. Satım için yeniden emir girilmesi ya da var olan zincir emrin iptal edilerek satış emri girilmesi gerekir.

Birbirine bağlı olarak bekleyen zincir emirler için düzeltme veya değiştirme işlemleri yapılamaz. Emirde bir değişiklik yapılmak isteniyor ise emirin iptal edilerek tekrardan girilmesi gerekir.

QNB Finansinvest’te zincir emir tipini kullanabilir ve emirlerin arasında ilişki kurarak yatırımlarını kendine göre şekillendirebilirsin.

Zincir emir uygulamasını kullanmak için öncelikle bir ana emir tanımlaman gerekir. Ana emri, müşteri girişi yaptıktan sonra Al-Sat- Hisse Senedi menü adımında yer alan “Zincir Emir” menüsünden tanımlayabilirsin. Emir iletmek istediğin işlem yönünü, hisse senedi kodunu, fiyat ve lot miktarını girerek zincir emir gönderebilirsin.


Bu, sözlüğümüzde bulunan terimlerin sayısı
Bilmediğin terimi hemen ara!